De Regio

Sauna Het Kuurhuys is gelegen op ‘het geheime Waddeneiland’ Wieringen. Tot 1924 was Wieringen een Waddeneiland. Met de komst van de korte afsluitdijk en later de grote afsluitdijk kwam er een einde aan het eilandbestaan. Wieringen staat bekend en is uniek om de prachtige natuur. Landschappen en zoute en zoete wateren maken het voormalig eiland uniek voor fiets- en wandelroutes.
Het heuvelachtige landschap is vele duizenden jaren oud en is gevormd door de stuwende werking van gletsjers. Omdat Wieringen hoger ligt dan de omgeving en de grond (keileem) veel taaier is dan de omliggende gronden, is het gebied veel minder veranderd dan de rest van de Noordkop. Het is dus logisch dat de mens al snel Wieringen ontdekte als een veilige toevluchtshaven. Zo ook de Vikingen in de 9e eeuw. De Noormannen hebben zich langere tijd gevestigd op het eiland. In 1996 is er zelfs een Vikingschat op Wieringen gevonden.
Vikingen waren zeevarende Noormannen die van Scandinavië naar Europa trokken. Zij vervoerden vee, personen en goederen en voerden oorlog op hun bekende schepen, Drakkars en Snekken genoemd.

Sauna Het Kuurhuys grenst direct aan de Waddenzee. De Waddenzee is de binnenzee tussen de Noordzee en de Waddeneilanden en het vaste land (Nederland, Duitsland en Denemarken). De Waddenzee is een belangrijk leefgebied voor diverse vogelsoorten. Maar ook voor andere planten en dieren zoals zeehonden is de Waddenzee een belangrijk leefgebied. Het is dan ook niet voor niets dat de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
Bij eb valt het Wad droog en is er de mogelijkheid om te Wadlopen. Sauna Het Kuurhuys organiseert naast de Sauna en Wellness activiteiten ook Wadlopen met een gids. Tijdens de laag watergetijden neemt de gids je mee het Wad op zodat je zelf de kracht en de mooie natuur kunt ontdekken van het wereld Erfgoed ‘De Waddenzee’. Neem hierover contact met ons op en reserveer individueel of met een groep!

Betekenis van het Logo
Sauna Het Kuurhuys heeft als Logo een Vikingschip. Sauna Het Kuurhuys legt daarmee de verbinding dat enerzijds de Vikingen gevestigd zijn geweest op Wieringen en anderzijds dat het fenomeen Sauna afkomstig en ontstaan is in Scandinavië, de thuisbasis van Vikingen. De kleur blauw staat voor water en rust, Sauna Het Kuurhuys is immers gelegen aan de Waddenzee en in een rustige natuurrijke omgeving.